Hoera, onze nieuwe website is online! Heel veel plezier bij het kijken van onze website.

En meteen de meest gestelde vraag beantwoord:

Vaak vragen mensen aan mij wat is nu het verschil tussen een Duitse herders langstokhaar en een Oudduitse herder. Nou….genetisch is er géén verschil. Genetisch gezien zijn beide honden exact hetzelfde.

Het is daarom ook jammer dat veel mensen zeggen dat heet een Oudduitse herder liever, gezonder en misschien wel rustiger is dan een Duitse herder. Dit is natuurlijk de grootste onzin. Beide zijn genetisch exact hetzelfde dus hierin zal geen verschil zijn. Beide honden daarmee moet gewerkt worden, het zijn honden die van nature willen werken voor hun baas. Het is dan ook erg jammer (en zorgelijk) dat mensen een Oudduitse herder willen aanschaffen omdat ze denken dat ze niets met deze honden hoeven te ondernemen.

Wat is dan het verschil? Het enige verschil is dat ze een andere stamboom/afstammingsbewijs hebben. Dus…een ander kleur papiertje….

De Duitse herder is FCI erkend en krijgt dus een stamboom die erkend wordt door de FCI.
De Oudduitse herders krijgen een stamboom van een Oudduitse herder rasvereniging. In ons geval de ADRV-e.V.

Doordat vroeger de langstokhaar Duitse herder niet erkend was, en met deze honden toch gefokt werd, werden zij ingeschreven als Oudduitse herder bij een Oudduitse herder vereniging. Simpelweg omdat ze met de langhaar variëteit geen FCI stambomen konden aanvragen bij een nest puppy’s.
Doordat de Oudduitse herder nog steeds niet ingeschreven kan worden in het stamboek van de FCI, zal er een splitsing blijven bestaan. Want fokkers gaan hun fokmateriaal niet weggooien.
De gewone Duitse herder zal je daarom nog steeds in de stambomen van de Oudduitse herder tegenkomen. Want deze honden mogen wij (mits aangekeurd volgens de rasvereniging) gewoon inzetten voor de fok.

rasstandaard oudduitseherder klik hier