HOND EN WARMTE

Hond en warmte

In de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor uw huisdier. Veel van onze huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren.
Ze hebben het dan ook snel warm.

Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater!

Lees daarom eens onderstaande tips!

Voor hondeneigenaren een paar tips voor in de zomer *

Honden kunnen maar zeer beperkt zweten, in tegen stelling tot mensen en bv. paarden.
Neem geen honden mee in de auto
Laat geen honden achter in een stilstaande auto, met deze temperaturen legt de hond ook in de schaduw het loodje, hij word letterlijk gekookt omdat de eiwitten in zijn bloed stollen
Het bos is heerlijk ’s koel in de ochtend voor 9.00 en ’s avonds na 21.00 uur
Houd de honden tussen 9 – 21 uur rustig
Geef honden geen ijskoud water maar lauw water, van koud water raken ze aan de diarree bovendien kost het de hond veel energie om het koude water tot lichaamstemperatuur op te warmen.
Laat langharige honden niet ’s ochtends zwemmen, door de dikke vacht en het warme weer gaat het broeien wat tot vervelende wonden kan lijden. (hotspots)
Houd ook bij bijvoorbeeld engelse buldoggen, sint bernards etc de huidplooien extra in de gaten , dit gaat vaak smetten met het warme weer.
Laat de honden niet zwemmen in stilstaand water i.v.m. blauwalg en/of botulisme!!!
Fietsen met honden boven 20 graden is met klem af te raden. Honden lopen op klomphoogte waar de temperatuur snel 50 graden kan zijn!!!!
Ca. 10 minuten na de inspanning bereikt de hond inwendig zijn hoogste temperatuur!!
Oververhitting of een hartaanval is geen denkbeeldig risico
Zwarte honden hebben meer last van de warmte i.v.m. hun donkere vacht die
de hitte opneemt. Een wit ’t-shirt kan daar tegen helpen. Deze kun je de
hond ook nat aan trekken.
Een natte handdoek om op te liggen is voor sommige honden fijn.
Zorg dat de hond altijd in de schaduw kan liggen.
Als privé zwembad is een grote specie kuip  of een kinderzwembad /zandbak van hard plastic een prima idee.
Wel op tijd leeg gooien i.v.m. bacteriën als het water te warm is en te lang staat.
Als de hond er tegen kan (veel honden krijgen diarree van ijs of koud water) is een hondenijsje een welkome afwisseling. Yoghurt invriezen, bouillon met vlees o.i.d. Niet geven aan oververhitte honden! Een ijsje kun je invriezen in een petflesje waarbij de hond slechts aan 1 kant door de opening kan liggen zodat hij niet te snel afkoelt. Altijd de ijsjes eerst even afspoelen met water zodat zijn tong er niet aan plakt
Er zijn honden die spelen met een tuinslang, tuinsproeier ook erg leuk vinden.
Honden hebben vaak last van de warmte,  op vakantie, in de auto of tijdens een wandeling. Echter met hele hoge temperaturen kan de hond ook in huis zonder inspanning oververhit raken!! Ook een wandelingetje kan dan al te veel zijn. Als er geen water voor handen is, is dat risico nog groter.  Honden zweten door te hijgen en via hun voetzooltjes. Asfalt brand met heet weer de voetzooltjes tijdelijk dicht waardoor die mogelijk niet meer gebruikt kan worden.

delen van deze tekst zijn afkomstig van:
*  Yvette van Veldhuijsen
Website: www.alerthondentraining.nl

Wijzelf hebben hele goede ervaringen met de aqua coolkeeper halsband en mat.
Een aanrader om in huis te hebben.

Oververhitting symptomen en oplossingen!*

 Elk jaar zijn er weer verhalen van honden die aan oververhitting (hyperthermie) overleden zijn omdat zij even in de auto werden achtergelaten. Ook bij intensief werken, spelen, ballen gooien, fietsen etc in de zon kan hyperthermie ontstaan. Reeds bij 40,6 graden lichaamstemperatuur treden er beschadigingen op!!

Oververhitting is bij warm weer dan ook iets waar de hondeneigenaar op bedacht moet zijn.

HOE ONTSTAAT HYPERTHERMIE ?

De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden Celsius. Het lichaam bewaart een evenwicht tussen warmteproductie en warmte-afgifte. Dit wordt geregeld door het warmte-regulatiecentrum in de hersenen. Warmteproductie wordt onder andere beïnvloed door leeftijd, lichaamsgewicht, geslacht, conditie (getrainde spieren produceren meer warmte door een hogere stofwisseling), activiteit en voeropname. De warmteafgifte o.a. door omgevingstemperatuur, windsnelheid, vochtigheid en isolatie (vetlaag, beharing).
Oude honden, dikke honden, temperamentvolle honden en honden met een korte snuit lopen meer risico op oververhitting!

Warmte kan het lichaam verlaten via straling (huidoppervlak), stroming (luchtstromingen), verdamping en geleiding
(via contactoppervlakken). Honden verliezen voornamelijk warmte door verdamping via de bek (hijgen) en via de zweetklieren in de voetzolen. Ook het verwijden van de kleine bloedvaatjes in de huid, het veranderen van de lichaamshouding en het gedrag (koele plaats opzoeken) dragen bij aan de warmteafgifte.

Door allerlei inwendige- en uitwendige oorzaken kan de warmteproductie groter worden dan de warmteafgifte. Het evenwicht raakt verstoord en de lichaamstemperatuur stijgt dan kan de hond oververhit raken

Het lichaam van de hond reageert nu door steeds sneller te gaan hijgen. De ademhalingsspieren produceren op een gegeven moment zoveel warmte dat dit bijdraagt tot een verdere verhoging van de lichaamstemperatuur in plaats van tot het gewenste warmteverlies. Deze vicieuze cirkel kan de hond zelf niet meer doorbreken en snel ingrijpen is noodzakelijk. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de grens van 40,6 graden dan beginnen de eiwitten in het lichaam beschadigd te raken en worden de lichaamscellen onvoldoende van zuurstof voorzien. Allerlei essentiële processen stagneren. Het dier overlijdt bij een temperatuur van 42 graden.

SYMPTOMEN EN BEHANDELING

Om hyperthermie te kunnen vaststellen en de eerste levensreddende behandeling te kunnen uitvoeren heeft een eigenaar nodig: Een gewone digitale thermometer, koel water, keukenzout en evt. medicinale alcohol. Daarnaast kan, indien aanwezig, gebruik gemaakt worden van een ventilator of een auto met airconditioning

Hyperthermie kan een scala aan klachten veroorzaken waarvan de een duidelijker is dan de ander. De symptomen worden ernstiger naarmate de temperatuur hoger is. Misselijkheid en braken, spierkrampen, extreem hijgen en spierzwakte zijn de meest voorkomende verschijnselen. Soms is het bewustzijn verminderd. Met een thermometer kan de diagnose makkelijk gesteld worden.

Is de temperatuur boven de 41.0 dan is zeer snelle koeling vereist, indien mogelijk zelfs met ijs of ijskoud water. Bij een temperatuur tussen de 40.5 en 41.0 moet een voorzichtigere koeling worden toegepast. Plaats de hond in de schaduw en maak gebruik van de ventilator cq. airconditioning. Overgiet het dier met koel (dus niet steenkoud) water, zet hem eventueel in het water of onder de tuinslang. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat nog sneller. Meestal zal hiervan niet genoeg aanwezig zijn om de hond hiermee kletsnat te maken. Gebruik de alcohol in ieder geval op plaatsen waar de beharing dun is (liezen,oksels, oren). Als de hond wil drinken geef hem dan steeds kleine beetjes koel water liefst met een klein beetje keukenzout erdoor.

Controleer de temperatuur elke 10 minuten. Als deze inderdaad begint te zakken doe dan rustig aan met de koelende activiteiten. Er moet voorkomen worden dat de temperatuur te laag wordt. Ook kan een te snelle koeling, bijvoorbeeld met ijskoud water, tot gevolg hebben dat de hersenen het lichaam weer aanzetten tot warmteproductie (rillen). Als de temperatuur gedaald is tot ca. 40 graden kan het koelen gestopt worden. Wel moet elk half uur de temperatuur gemeten worden.

Indien mogelijk wordt de hond verder door een dierenarts behandeld. Deze kan door het toedienen van infusen en vaatverwijders de temperatuur verder laten dalen. Soms is zelfs een narcose nodig om dit te bereiken.

* Auteur: Yvette van Veldhuijsen
Website: www.alerthondentraining.nl

Klik hieronder ook op het plaatje voor nog meer info!