DRACHT

Dracht

Dag dat de dekking plaatsvond. De spermatozoïden migreren door de baarmoederhals
Dag 2 Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.
Dag 3/4 De spermatozoïden bereiken de eitjes in de eileiders.  
Dag 5 De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt
Dag 6 De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
Dag 7 De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s  mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
Dag 8 De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.
Dag 9 t/m 13 Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes
Dag 14 t/m 16 De blastocytes planten zich in de baarmoederwand.
Daar groeien ze uit tot embryo’s
Dag 17 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. 
Dag 18/19 De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.
Dag 20 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.
Dag 21/22 De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt.
Dag 23/24 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Inspannende activiteiten kunt u beter nu vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.
Dag 25 Een ervaren persoon (een fokker of een dierenarts) kan zeggen door voorzichtig te voelen of ze zwanger is of niet. De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen. Het teefje meerdere malen per dag voeden.
Dag 26/27 Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.
Dag 28/29

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

 

Dag 30 Geef het teefje meer eten. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

Dag 31

Dag 32

 

Geef het teefje meer eten. Maar niet te veel, overgewicht moet vermeden worden.

De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje. Niet te veel eten geven, overgewicht moet vermeden worden.

Dag 33/34 Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Let nu op het gewicht, overgewicht moet vermeden worden. De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.

Dag 35 t/m 43

 

Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat de teef alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.

Dag 44 t/m 46

Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.
Dag 47/48 Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden.
Dag 49 Het skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.
Dag 50/51 De teef neemt veel tijd voor het verzorgen van haar eigen lichaam. De tepels zwellen nog meer.
Dag 52/53 Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt een plaats om te bevallen. Zorg er voor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk is voor haar. Nu kan men de teef nest materiaal geven dat kan van handdoeken tot lakens zijn de teef kan daar dan mee een nest maken in de werpkist. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.       
Dag 54 Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt moeten worden met warm water, je kan het haar dat de tepels omringd wegdoen, zodat de puppies makkelijker aan de tepels kunnen zuigen.
Dag 55/56 Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden met warm water .
Dag 57 Er kan nu melk uit de tepels komen.
Dag 58/59 Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.
Dag 60/61 De normale temperatuur schommelt (afhankelijk van het ras) tussen 37,5 en 39,4 graden. Het is nu handig om de normale temperatuur van de teef te kennen (gemeten in de zevende week). Wanneer de temperatuur 1,5 graad zakt worden de pups binnen de 6 -24 uur geboren. Afscheidingen uit de vagina dienen schoongemaakt te worden.

Dag 62 t/m 65

Verwachte datum waarop het teefje zal bevallen. Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59e en de 65e dag. Puppies die geboren worden voor de 58e dag zijn meestal te jong om nog te overleven