DEGENERATIEVE MYELOPATHIE

Als pupkoper van een oudduitse herdershond moet u zich ervan bewust zijn
dat Degeneratieve Myelopathie (DM) kan voorkomen in de oudduitse herder populatie.
Het testen is op dit moment (apr. 2015) geen verplichting in de fokregels.

 

Degeneratieve Myelopathie (DM)
Vererving: autosomaal recessief
Wat is het?
Degeneratieve Myelopathie is een progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg vergelijkbaar met ALS of MS  bij mensen. De eerste verschijnselen van de ziekte uiten zich meestal vanaf de leeftijd van 5  jaar. Vanaf de eerste tekenen tot het einde is het verloop gemiddeld 6 tot 18 maanden.

Dat de ziekte zich pas op latere leeftijd manifesteerd is een probleem bij de bestrijding ervan. Voor zover bekend krijgen dragers zelden DM. Lijders hoeven niet per definitie de aandoening te krijgen. Daardoor kan deze aandoening zich snel in het ras verspreiden.

Symptomen
DM begint met coördinatieverlies in de achterste ledematen. De hond gaat waggelen, struikelen of slepen met de achterpoten. Incontinentie komt ook voor. Uiteindelijk wordt de hersenschors aangetast, daardoor kunnen ook vitale functies uitvallen. De hond heeft echter geen pijn, alleen verlies van functie.

Oorzaak
In het ruggenmerg lopen de zenuwbanen die de spieren aansturen. Deze zenuwen liggen in bundels gegroepeerd in de zo genoemde witte stof. Om deze bundels zit een isolatie, de myelineschede. Deze wordt aangetast, waardoor de isolatie van de zenuwen verdwijnt en de zenuwen afsterven waardoor de aansturing van de spieren steeds minder wordt. Dit wordt veroorzaakt door een mutatie in het SOD1 gen en het al dan niet aanwezig zijn van een bepaald allel. Bij de Duitse herder is dit allel SOD1:c.118G>A (E40K).

Diagnose
De diagnose gebeurt door middel van eliminatie. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor de uiterlijke kentekenen van DM, zoals onder andere hernia, spondylose, tumor, cyste, infecties of hartaanval. Er kan een EMG, CT scan en/of MRI scan worden gemaakt. Geeft dit geen resultaat, dan wordt de diagnose DM gesteld. De definitieve diagnose is slechts mogelijk door middel van een autopsie.

Mogelijke behandeling
Een bestaat geen behandeling welke DM tot staan brengt. Echter, soms is het mogelijk de het ziekteverloop te vertragen. De verschillende behandelingen welke op het Internet worden aanbevolen zijn zonder wetenschappelijk gemeten resultaat. Training bevordert de spieropbouw van de nog bruikbare spieren, waardoor de hond langer mobiel blijft. Aanbevolen is training of fysiotherapie, bijvoorbeeld wandelen (niet slenteren) en zwemmen. Waarschuwing: vermijdt stress, het kan het verloop van deze ziekte versnellen. Zelfs kleine chirurgische ingrepen kunnen van invloed zijn.

Mogelijk medicijn is het geven van Aminocaproic zuur (EACA) in combinatie met het anti-oxidant N-Acetylcysteine (NAC). Een dierenkliniek meldt dat dit bij 15 tot 20 procent van de honden resultaat heeft. EACA is alleen in de VS te bestellen, in Nederland kan het worden gemaakt door een apotheker. Een vitamine B-complex kan positief werken al dan niet in combinatie met EACA en NAC. Ook hier zijn veel aanbevelingen te vinden op het Internet, maar ook hier met onbewezen resultaat. Ook de UU beveeld soms iets dergelijks aan, zonder enige garantie.

DNA Test
De Universiteit van Missouri-Columbia heeft een DNA test ontwikkeld, waarmee kan worden bepaald of de hond vrij, drager of lijder is van het SOD1 gen.

DM vererft op een autosomale, recessieve, manier. Dit betekent, dat een dier vrij kan zijn (homozygoot normaal), lijder (homozygoot afwijkend) of drager (heterozygoot). Lijders lopen het risico dat zij de ziekte ontwikkelen, maar dat gebeurt lang niet altijd. Dragers kunnen de mutatie verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.

Bron: verenigin Duitse herders (VDH)
Veel aandacht is er in de media voor degeneratieve myelopathie (DM): er is een aanleg-gen gevonden die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor verlammingsverschijnselen door aantasting van ruggemergszenuwen.

Ten onrechte worden honden die het gen dragen in dubbele vorm, betiteld als zieke honden. Echte klinische lijders zijn honden die de verschijnselen gaan vertonen en waarvan na overlijden ook officieel vastgesteld kan worden dat DM als oorzaak genoemd kan worden van de problemen. Gelukkig zijn die honden zeer zeldzaam omdat het niet alleen een typische ouderdomsziekte is, maar ook andere afwijkingen kunnen leiden tot dezelfde verschijnselen. Er zijn gevallen bekend van honden die vrij zijn van de DM aanleg-genen maar toch als zodanig gediagnosticeerd worden na het post-mortem laboratoriumonderzoek.
Om te voorkomen dat teveel fokdieren uitgesloten gaan worden en er teveel verwantschapstoename binnen het ras gaat optreden, is screening op DM-aanleggenen niet verplicht maar aanbevolen. Bij een grootscheeps onderzoek in Duitsland is inmiddels vastgesteld wat de werkelijke incidentie is. Ook daar zijn geen verplichte fokeisen gesteld om verdere beperking van de genenpool te voorkomen met alle nadelige gevolgen van dien.